-->

Thursday, March 31, 2011

TUTORIAL BUAT TAPE MENGGUNAKAN PHOTOSHOP


PERINGATAN : NIE 1ST TIME DALAM SEUMOR HIDUP AKU BUAT 
TUTORIAL PHOTOSHOP.SATU JAM LBEYH WO BUAT..

KALAU SYED TAK FAHAM JUGAK..AKU MEMANG TAKDA BAKAT DAH
NAK BUAT TUTORIAL PHOTOSHOP..TERUS PENCEN..WAHAHA.

okei.taknak cakap banyak.syed..anda folo sajalah step by step.haha.. :)




klik RECTANGLE TOOL..


lukis satu kotak..hehe.. :)

klik POLYGONAL LASSO TOOL.untuk potong kotak yg di buat tadi.hehe..

buat lah garisan2 mcm yg solehah buat tu ha..guna POLYGONAL LASSO TOOL tadi.

ha.kira mcm nie lah agak nya bila dh abis lukis2 garisan tu..mcm select.haha.. :)
dah??tekan DEL pada keybod anda.hehe..*nak padam la weyh..hoho

eh2!yang nie pulak kluar.aiyak..xpa2..klik saja OK.

RIGHT CLICK kat shape 1..klik CONVERT TO SMART OBJECT.

belom..belom abis convert.hehe..click ERASER TOOL pulak.haha.
lpas tu.klik jak atas gmbr tu..hoho..

ha!yg nie pulak kluar..okei2.klik jk OK.haha.. *mcm gila kejap aku buat tutorial.

klik DEL pada keybod anda.haha..tadaaa!dah potong.potong.potong..haha
lepas tu..nak buangkan garis2 select..tgok atas..ada button SELECT tepi FILTER.
klik SELECT..lpas tu klik DESELECT.haha..faham tak syed??

buat garis2 jugak mcm tadi..ikut step yg atas2.haha..
lpastu DEL..potong kotak tu.dh.abis cta.hehe

nahh.jadikk lah mcm nie.hehe.. :)

nak tukar size/kecik kan.. tekan keybod.. Ctrl + T . jgn lupa klik MAINTAIN ASPECT RATIO.
TAK LA PENYEKKKKK.haha.. :)


yg nie nak buat tape mcm transparent ckit...baru semart kan?kan??
mcm dlm gmbar tu..,adjust jk OPACITY..hehe..


nak buat satu lagi tape??jangan susah susah... Ctrl + J untuk copy sebijik lagikk.hehe.. :)
nah..mcm nie lah hasil nya syed oi.try lahh.haha..



tau cara aku guna mcm budak budak cket.,tapi.aku memang selesa mcm nie walaupun ada satu set brush tape dalam simpanan.hahaha..biar lah nie 1st & last aku buat tutorial photoshop.wahahaha...YES.tutorial aku buat memang banyak gambar dari ayat ayat cinta..hehehe..smart lagi kan buat tape sendiri dari guna tape brush??hehehe..

14 comments:

SyedGraphiX said... [PLEASE REPLY COMENT]

HAHA.. la senang giler. adesss! XD. thx solehah! nyway, mana backlink! GRRR. :P *gurau

aNiss :):) said... [PLEASE REPLY COMENT]

KAK SOLEHAH!! nak mintak tolong :) ajar buad status twitter mcm blog akak nie! c0mel!

mofaizmz said... [PLEASE REPLY COMENT]

hehehe.. bagus ni..

p/s:baru aku perasan, kotak twitter tu dah function la.. hehehe

♥ solehah ♥ said... [PLEASE REPLY COMENT]

@mofaizmz

dh dpt la faiz ui..
ko try lh buat jugak.haha.. :)

Cik Ezy said... [PLEASE REPLY COMENT]

mule2 xpham jgk solehah nk wat pe..
last2 "oooo tape rupnye"
sbb bace tajok xdpt tngkap lg tape tu hape..
wahahakk..
cik ezy lembab skit..

♥ solehah ♥ said... [PLEASE REPLY COMENT]

@Cik Ezy

kan?/solehah memang xde bakat nak bg tutorial potosop nie.haha.. :)

Raji berkata said... [PLEASE REPLY COMENT]

err ps aku takde convert to smart object owh
tapi ak terus tekan delete jer ;P
than dh siap xD

♥ solehah ♥ said... [PLEASE REPLY COMENT]

@Raji berkata

oh.ye ek?potosop aku kpale dia lain kot.wahaha :)

cik hani said... [PLEASE REPLY COMENT]

alaa... dah pndai la tu wt totorial...

lama2 nnt mesti makin pandai...

nnt wt bayk2 lagi totorial k...

♥ solehah ♥ said... [PLEASE REPLY COMENT]

@cik hani

xnak lagik dh..hehe..nie 1st & last solehah buat..hehe :)

♥ solehah ♥ said... [PLEASE REPLY COMENT]

@★★★ MIRUL ★★★

mirul..td malas nk letak kt ebt..
sebab..tak pndai sgt pun buat tutorial photoshop nie.nie la yg 1st & last solehah buat.. :(